Over Illustere Figuren
Illustere Figuren bestaat uit de makers Raymond Muller, Joeso Peters, Zen Roorda, Joachim Rümke en Tim Verbeek. Zij worden structureel ondersteund door creatief producent Joran de Boer en werken vanuit Noord-Nederland.

Illustere Figuren is een makers- en vriendencollectief dat montage-voorstellingen en hoorspelen maakt over thema’s die het zelf soms maar moeilijk te begrijpen vindt. In hun werk willen de Figuren met oeverloze zelfspot, autobiografische invloeden en humor de grote en kleine vragen des levens begrijpelijk en invoelbaar maken. Illustere Figuren kiest daarvoor een absurd artistieke doch begrijpelijke beeldtaal en schuwen het niet om cliché’s opnieuw uit te vinden.

Het maakproces van Illustere Figuren is nagenoeg uniek: de makers creëren materiaal zoals teksten, scènes, videoanimaties en ideologieën, waar uiteindelijk in samenwerking met een eindregisseur een voorstelling van gesmeed wordt.

Wat we denken en hoe we het zien

Illustere figuren ziet theater als levendige broedplaats waarin acteurs en publiek zich elke keer opnieuw tot elkaar moeten verhouden. Binnen elke voorstelling wordt gezocht naar de rollen die de acteurs spelen en welke rol het publiek speelt.  Volgens Illustere Figuren heeft theater de mogelijkheid om mensen zowel letterlijk als gevoelsmatig dicht op de huid verhalen te vertellen, beelden te tonen en ervaringen te geven. Een voorstelling kan herkenbaarheid oproepen bij ogenschijnlijk onherkenbare personages of verwarring in herkenbare situaties. Theater biedt de mens de kans om overstijgend te denken en te voelen over zichzelf en anderen en tegelijk de poëzie van het leven te beschouwen. Het collectief ziet het als een taak van de kunst om de toeschouwers niet alleen aan de ergste tekortkomingen van de maatschappij te herinneren, maar om nu en dan ook eens het vermogen van die samenleving te stimuleren om trots te zijn, veerkracht te tonen en hoop te koesteren. Dit doen de illustere figuren door te vermaken, te prikkelen, te ontroeren, te poneren, te agenderen en te doen bewegen.