Over Illustere Figuren

Gedachtespinsels op toneel, videoanimatie, episch verteltheater, autobiografie of performing arts; de stijl van illustere figuren vat zich samen in een eclectische potpourri van stijlen en daarmee dus geen stijl. Maar dat met stijl.

Op 17 juni 2013 is het theatercollectief Illustere Figuren opgericht. Ontstaan vanuit de behoefte van theatermakers uit het hoge noorden om hun wezen op de spelvloer te werpen en thema’s te onderzoeken en te vertolken die moeilijk te begrijpen zijn maar wel relevant of actueel. 

Illustere Figuren bestaat uit:
Tim Verbeek, Zen Roorda, Joeso Peters, Joachim Rumke en Raymond Muller

Wat we denken en hoe we het zien

Illustere figuren ziet theater als levendige broedplaats waarin acteurs en publiek zich elke keer opnieuw tot elkaar moeten verhouden. Binnen elke voorstelling wordt gezocht naar de rollen die de acteurs spelen en welke rol het publiek speelt.  Volgens Illustere Figuren heeft theater de mogelijkheid om mensen zowel letterlijk als gevoelsmatig dicht op de huid verhalen te vertellen, beelden te tonen en ervaringen te geven. Een voorstelling kan herkenbaarheid oproepen bij ogenschijnlijk onherkenbare personages of verwarring in herkenbare situaties. Theater biedt de mens de kans om overstijgend te denken en te voelen over zichzelf en anderen en tegelijk de poëzie van het leven te beschouwen. Het collectief ziet het als een taak van de kunst om de toeschouwers niet alleen aan de ergste tekortkomingen van de maatschappij te herinneren, maar om nu en dan ook eens het vermogen van die samenleving te stimuleren om trots te zijn, veerkracht te tonen en hoop te koesteren. Dit doen de illustere figuren door te vermaken, te prikkelen, te ontroeren, te poneren, te agenderen en te doen bewegen.