Logboek van een Regieassistent Deel 1

Intake/Proloog

Hoi, mijn naam is Sil van Kalker en ik mag als regieassistent het maakproces bijwonen van de Illustere, creatieve, geniale en soms ietwat vreemde Figuren. In het gebouw van Tryater, ontsnap ik aan het laatste jaar van de middelbare school in de hoop een begin te maken aan mijn eigen loopbaan in theater. Hier, op hun website deel ik de ervaringen, ideeën en lichte trauma’s die ik opdoe in het productieproces.

Dat proces begint voor mij op dinsdag 23 Oktober, 2 dagen eerder word ik gebeld voor een gesprek over het regie assistentschap bij de Illustere Figuren. Ik word binnengelaten door een man met een baard die mij meeneemt naar een theaterzaal. In deze zaal vind ik de figuren in een verhit gesprek waarvan ik de helft niet begrijp. De man met de baard, die ik vanaf nu Raymond zal noemen, verteld mij dat ik nog even geduld moet hebben. Na 20 minuten eindigt het gesprek en worden de ogen op mij gericht. Mijn taak is net zo simpel als het belangrijk is, orde in de chaos, de kalmte in de storm. Iemand die voor de regisseuse bijhoudt hoe veel nieuwe performances Zen Roorda in haar afwezigheid heeft gemaakt en de momenten filmt die ze eigenlijk niet mag missen. DAAR begint mijn taak en DAAR gaat dit logboek over.