Montageweek en Scene Fotografie Daar.

We bevinden ons momenteel in de montage week. De dagen zijn lang. de nachten kort. Maar wij, 5 lichtgehaarde konijntjes, worden waanzinnig goed ondersteund door een poule aan knappe vrouwen.Deze week tikte Froukje de Jong haar duit in het zakje middels haar scenefotografie. We zijn ontzettend blij en trots op de mooie beelden. Zie hier een greep uit het werk.

Affichebeeld Daar. Gelanceerd!

Het bereiken van een utopie is onhaalbaar, daarom heet het ook ‘utopie’. Toch poogt Illustere Figuren zo dichtbij mogelijk te komen. Omdat dat exact is wat de mens nodig heeft; een streven, iets om achteraan te blijven gaan. Of zoals Spock, de puntorige Vulcan uit Star Trek zo puntig wist te zeggen: “Het is het lot van de mens om te blijven streven, ongeacht hoe content hij is".

Met een geschiedenis van vooruitgang en een toekomst omgeven door mist, staan ergens op de tijdlijn vijf Illustere Figuren te fantaseren over de toekomst. Want wat zou er gebeuren als wij dat niet meer zouden doen? Illustere Figuren gaat naar daar, naar de stip op de horizon met als oneindige halte: de utopie. Een wortel voor de kop van een ezel en een kompas voor de toekomst.

Daar. (waar geen mens eerder ging.) is een hoopvolle jonge jongensvoorstelling over utopisch durven denken. Een ode aan streven, een lofzang op de fantasie.

Deze voorstelling is genomineerd  voor de Pim Zaanstra award voor ‘beste voorstelling ooit 2018’.

Logboek van een Regieassistent Deel 3

Week 2 'alleen maar nieuwsgierig'

6 t/m 9 November

Op dinsdag beginnen we de week met een belangrijk gesprek met regisseuse Annelinde Bruijs. De
voorstelling krijgt een vorm, het concept staat en nu kan het invullen beginnen. Mijn briefjes met de
ideeën van de Figuren worden verplaatst, verworpen en toch weer opgehangen. Het ontstaan van
deze vorm betekent niet het einde van de performances, integendeel op dezelfde dag zet Joachim
zijn keten van performances door en neemt Zen Roorda ons mee in een performance waarin hij zich
het collectief, de regisseuse en mijzelf toegeëigend. Als ik een dag later de rekwisieten en kostuums
van de figuren opruim en de ruimtehelmen, bruisballen en koningsmantels verzamel wordt mijn
nieuwsgierigheid over wat ze in mijn afwezigheid hebben gemaakt alleen maar groter. Aan het einde
van de week volgt er een nieuw gesprek waarin mijn Todo-lijst niet veel kleiner wordt. De figuren
laten het er niet bij zitten en slijpen de pr-zwaarden om het theaterlandschap te lijf te gaan onder de IF Banner

Logboek van een Regieassistent Deel 2

Week 1 'ondergedompeld'

30 Oktober t/m 2 november ’18
In deze 1 ste week word ik compleet ondergedompeld in het maakproces van de Figuren. De week
begint met een opvoering van de Performance die te zien was op Stormram in de herfstvakantie
geïnspireerd door de performance schrijf ieder een recente over de toekomstige voorstelling. Op de
2 de dag word ik na mijn les Wiskunde juichend ontvangen door het collectief. Joachim Rumke begint
een keten van performances die ik nooit meer zal vergeten. Zijn onhaalbare doelen liggen niet in ‘’
The Final Frontier ‘’ of in de wetenschap maar in een rol tape en een stekkerdoos. De week eindigt
met een gesprek met vertegenwoordigers van Tryater die me de minder gezellige kant van het
proces laten zien. Onze satelliet lijkt verder afgezweefd dan gedacht en ik mag een technicus, een
tribune en mogelijk een repetitieruimte op de Todo-lijst zetten.

Logboek van een Regieassistent Deel 1

Intake/Proloog

Hoi, mijn naam is Sil van Kalker en ik mag als regieassistent het maakproces bijwonen van de Illustere, creatieve, geniale en soms ietwat vreemde Figuren. In het gebouw van Tryater, ontsnap ik aan het laatste jaar van de middelbare school in de hoop een begin te maken aan mijn eigen loopbaan in theater. Hier, op hun website deel ik de ervaringen, ideeën en lichte trauma’s die ik opdoe in het productieproces.

Dat proces begint voor mij op dinsdag 23 Oktober, 2 dagen eerder word ik gebeld voor een gesprek over het regie assistentschap bij de Illustere Figuren. Ik word binnengelaten door een man met een baard die mij meeneemt naar een theaterzaal. In deze zaal vind ik de figuren in een verhit gesprek waarvan ik de helft niet begrijp. De man met de baard, die ik vanaf nu Raymond zal noemen, verteld mij dat ik nog even geduld moet hebben. Na 20 minuten eindigt het gesprek en worden de ogen op mij gericht. Mijn taak is net zo simpel als het belangrijk is, orde in de chaos, de kalmte in de storm. Iemand die voor de regisseuse bijhoudt hoe veel nieuwe performances Zen Roorda in haar afwezigheid heeft gemaakt en de momenten filmt die ze eigenlijk niet mag missen. DAAR begint mijn taak en DAAR gaat dit logboek over.

IF Weekend Daar.

De weekendpresentatie van Illustere Figuren was Daar. 

Vier maal per jaar sluiten wij onszelf een weekend op in een theater om DAAR. drie dagen non-stop, te werken aan theatraal materiaal voor een volgende voorstelling. afgelopen weekend werkten we samen met regisseuse Annelinde Bruijs aan materiaal voor onze voorstelling DAAR. die op 1 december in première gaat. Een voorstelling waarin we het cynisme rondom het streven naar een utopie tegenspreken door een hoopvolle voorstelling te maken over een betere wereld.

Grote woorden natuurlijk, maar soms… soms mag dat.

Een Grote Dank voor alle mensen die er waren. we hebben erg veel plezier met jullie gehad en bedankt voor alle reacties!

IF Weekend Nieuwe Mens

IF Weekend Nieuwe mens

In het eerste weekend van juni 2018 heeft Illustere Figuren voor de tweede keer intrek in Grand Theatre genomen voor een Illustere Figuren Weekend. Wij hebben ons ditmaal opgesloten met regisseur en choreograaf Guy Weizman (NNT en Club Guy & Roni) om in een intensieve werksessie materiaal te ontwikkelen voor de nieuwe voorstelling die in december 2018 uitkomt.

Het beheerste dit weekend een futuristische ontdekkingsreis waarbij we op zoek gaan naar de ‘nieuwe’ mens. We stellen onszelf de vraag wat de gevolgen zijn van alle technologische ontwikkelingen voor de mensheid. We kunnen missende ledematen vervangen door robotledematen, de grens tussen menselijk bewustzijn en de digitale wereld begint te vervagen en de mens treedt steeds verder het heelal in. Het is slechts een kwestie van tijd tot de eerste mens op Mars landt. Of we het willen of niet, de nieuwe mens komt er aan. Maar hoe ziet deze nieuwe mens eruit? Hoe beweegt zij door de ruimte?

Hier een korte impressie van het werkweekend met Guy Weizman