Aankondiging voorstelling ‘Vaders’

Vooraankondiging 2019/2020; wie is toch die man die elke zondag de vleesvervanger snijdt? a.k.a Vaders

Komend seizoen hebben de illustere figuren weer mooie plannen. Ditmaal onderzoeken zij de waarde, herkomst en ligging van mannelijkheid a.d.h.v. hun eigen vaders en het doorgeven van mannelijkheid.

Vroeger vermoorde je je vader en ging met je moeder naar bed, je nam wraak op de moordenaar van je vader omdat zijn geest het je opdroeg of je vader was altijd op weg en stierf als handelsreiziger.  De vijf jongens Joachim, Joeso, Tim, Raymond en Zen zijn allemaal zoon. Wat hebben de Figuren mee gekregen van hun vader over mannelijkheid en wat willen ze absoluut niet doorgeven aan een volgende generatie  omdat hun eigen vader het gewoonweg slecht heeft aangepakt? What the fuck is mannelijkheid? Illustere Figuren weet het niet, terwijl het vaderschap voor de deur staat of misschien al naar binnen is gelopen.
‘Wie is toch die man die op zondag de vleesvervanger snijdt? (a.k.a. vaders) wordt gemaakt onder de vleugels van Grand Theatre Groningen.

Credits:

Eind regie: Anne Maike Mertens
Makers en spel:  Raymond Muller, Joeso Peters, Zen Roorda, Joachim Rümke, Tim Verbeek
Dramaturgie: Judith Blankenberg
Creatief producent: Joran de Boer
Techniek: Janine de Weerd

Nieuw!: Onderzoeksavonden

Onderzoeksavond #1 Wij mogen ook niets meer zeggen

ILLUSTERE FIGUREN – ALLES WAT WIJ NIET ZIJN #1

Illustere Figuren begrijpen vaak dingen niet. Soms zijn dat de grote thema’s des levens, soms zijn het de kleine dagelijkse dingen. Op de ‘Alles wat we niet zijn-avonden’ onderzoeken drie illustere figuren alles wat zij niet zijn. Zelf zijn ze blank, man, hetero, atheïstisch, valide, links georiënteerd, rechtshandig, ziend, horend, noordelijke bewoners, lang en hoogopgeleid. Zij voelen zich dus geroepen om iets over diversiteit te maken. Met het containerbegrip identiteit in de achterzak doen ze onderzoek naar de “ander” in de kunst.

Op deze eerste avond getiteld ‘We mogen ook niks meer zeggen’ , zoeken de jongens naar de juiste accenten en kijken ze of zij een donkere homoseksuele vrouw, een Joodse invalide rechtsextremist of een kleine doofstomme Spanjaard mogen spelen.

Oftewel een zuiver avondje theater waarbij de figuren sowieso uit de bocht vliegen. Het levert alleen soms op dat het publiek meer uit de bocht vliegt dat de figuren zelf.

Montageweek en Scene Fotografie Daar.

We bevinden ons momenteel in de montage week. De dagen zijn lang. de nachten kort. Maar wij, 5 lichtgehaarde konijntjes, worden waanzinnig goed ondersteund door een poule aan knappe vrouwen.Deze week tikte Froukje de Jong haar duit in het zakje middels haar scenefotografie. We zijn ontzettend blij en trots op de mooie beelden. Zie hier een greep uit het werk.

Affichebeeld Daar. Gelanceerd!

Het bereiken van een utopie is onhaalbaar, daarom heet het ook ‘utopie’. Toch poogt Illustere Figuren zo dichtbij mogelijk te komen. Omdat dat exact is wat de mens nodig heeft; een streven, iets om achteraan te blijven gaan. Of zoals Spock, de puntorige Vulcan uit Star Trek zo puntig wist te zeggen: “Het is het lot van de mens om te blijven streven, ongeacht hoe content hij is".

Met een geschiedenis van vooruitgang en een toekomst omgeven door mist, staan ergens op de tijdlijn vijf Illustere Figuren te fantaseren over de toekomst. Want wat zou er gebeuren als wij dat niet meer zouden doen? Illustere Figuren gaat naar daar, naar de stip op de horizon met als oneindige halte: de utopie. Een wortel voor de kop van een ezel en een kompas voor de toekomst.

Daar. (waar geen mens eerder ging.) is een hoopvolle jonge jongensvoorstelling over utopisch durven denken. Een ode aan streven, een lofzang op de fantasie.

Deze voorstelling is genomineerd  voor de Pim Zaanstra award voor ‘beste voorstelling ooit 2018’.

IF Weekend Daar.

De weekendpresentatie van Illustere Figuren was Daar. 

Vier maal per jaar sluiten wij onszelf een weekend op in een theater om DAAR. drie dagen non-stop, te werken aan theatraal materiaal voor een volgende voorstelling. afgelopen weekend werkten we samen met regisseuse Annelinde Bruijs aan materiaal voor onze voorstelling DAAR. die op 1 december in première gaat. Een voorstelling waarin we het cynisme rondom het streven naar een utopie tegenspreken door een hoopvolle voorstelling te maken over een betere wereld.

Grote woorden natuurlijk, maar soms… soms mag dat.

Een Grote Dank voor alle mensen die er waren. we hebben erg veel plezier met jullie gehad en bedankt voor alle reacties!

IF Weekend Nieuwe Mens

IF Weekend Nieuwe mens

In het eerste weekend van juni 2018 heeft Illustere Figuren voor de tweede keer intrek in Grand Theatre genomen voor een Illustere Figuren Weekend. Wij hebben ons ditmaal opgesloten met regisseur en choreograaf Guy Weizman (NNT en Club Guy & Roni) om in een intensieve werksessie materiaal te ontwikkelen voor de nieuwe voorstelling die in december 2018 uitkomt.

Het beheerste dit weekend een futuristische ontdekkingsreis waarbij we op zoek gaan naar de ‘nieuwe’ mens. We stellen onszelf de vraag wat de gevolgen zijn van alle technologische ontwikkelingen voor de mensheid. We kunnen missende ledematen vervangen door robotledematen, de grens tussen menselijk bewustzijn en de digitale wereld begint te vervagen en de mens treedt steeds verder het heelal in. Het is slechts een kwestie van tijd tot de eerste mens op Mars landt. Of we het willen of niet, de nieuwe mens komt er aan. Maar hoe ziet deze nieuwe mens eruit? Hoe beweegt zij door de ruimte?

Hier een korte impressie van het werkweekend met Guy Weizman