De prijs

De “Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs” is in het leven geroepen door het collectief om de onderbelichte kant van een theatervoorstelling in de volgspot te zetten; het changement. Een goed uitgevoerd changement kan grappig, mooi, indrukwekkend, overrompelend, ontregelend (en nog veel meer bijvoeglijke naamwoorden) zijn. Daarom leek het ons goed om daarvoor een prijs in het leven te roepen, om al die mensen die zich gezien of ongezien bezig houden met het laten shinen van de mensen op het podium, zelf ook eens in het spreekwoordelijke licht van de parren te zetten. 

Eisen en voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs” dient een changement uitgevoerd te worden door een technicus, stagehand of trekkenwandmachinist (of techniek stagiaires). Tevens dient een changement zichtbaar voor het publiek te zijn, pauzechangementen zijn dus uitgesloten voor de prijs. 

Een changement komt in aanmerking voor de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs” als het uitgevoerd wordt in een voorstelling die in theaterseizoen ‘19/’20 in premiére is gegaan. 

Jury

De jury van de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaarprijs” zijn de leden van theatercollectief Illustere Figuren zelf (te weten: Joachim Rümke, Zen Roorda, Raymond Muller, Joeso Peters en Tim Verbeek) en de creatief producent van Illustere Figuren (Joran de Boer). 

Uitreiking

De uitreiking van de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaarprijs” zal plaatsvinden in Schouwburgcafé de Souffleur in Groningen, dat is namelijk dé plek waar elke technicus zich thuis voelt!

Een changement Tippen? 

Mocht u een voorstelling hebben waarin een changement zit waarvan u denkt dat deze kans zou kunnen maken op de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaarprijs”, tip ons dan: http://illusterefiguren.nl/contact/

Genomineerden: 

De eerste nominatie ‘IF changement van het jaar prijs’ is voor Under Pressure, van onze collega jonge makers van BOG, Ninetiesproductions en Het Zuidelijk Toneel.

Tim verwoord de keuze voor de nominatie als volgt:
Het betreffende changement zag ik op 09-01-2020 te Utrecht in de voorstelling Under Pressure. Het gaat om het changement waarbij technicus Stan Bannier (al dan niet geregisseerd) met lichte paniek in zijn ogen een deur die op een hondje staat verplaatst zodat het trekkenwand changement dat er op volgt door kan gaan. De snelheid en souplesse in combinatie met het no nonsense acteertalent en de danskwaliteiten van meneer Bannier zorgden voor deze nominatie.