“Gisteravond zag een man een vrouw op het spoor staan […]. Hij wilde haar te hulp schieten, maar liet daarbij zelf het leven. De vrouw wilde een einde aan haar leven maken. De man zag haar en wilde haar van het spoor af halen.” (ANP)

Het fragment hierboven – het schokkende verhaal van de redder die sterft en de springer die de tragedie overleeft – vormt de basis voor de voorstelling van de eerste voorstelling van de Illustere Figuren. In de afgelopen vijf jaar is het aantal zelfdodingen sterk toegenomen. Het CBS meldt dat in 2012 meer dan 1700 mensen een eind aan hun leven hebben gemaakt. Dat zijn gemiddeld 5 personen per dag.

De NS Zet Bussen In is een donkerkomische voorstelling. Vier Illustere Figuren onderzochten het rationele en emotionele proces van alle betrokkenen rond een zelfdoding. Daarom is de voorstelling niet alleen een interpretatie, maar een afspiegeling van de drijfveren, de gedachten en de emoties.

De NS zet Bussen in werd gemaakt als satelliet-productie bij Tryater.

Credits

Regie: Zen Roorda
Spel: Tim Verbeek, Raymond Muller
Vormgeving: Joachim Rumke
Concept en tekst: Zen Roorda Tim Verbeek Raymond Muller Joachim Rümke

De NS zet Bussen in werd gemaakt als satelliet-productie bij Tryater.

Illustere Figuren maakt het grijze gebied van de thematiek zichtbaar zonder een oordeel te geven en relativeert de zwaarte ervan met passende humor in de tekst. – MNSKP.NL Cultureel Platform Leeuwarden

Het is deze jonge makers gelukt om beide perspectieven geloofwaardig en met humor neer te zetten en nergens belerend, moraliserend of te zwaar te worden.’ – Jos de Keijser (klinisch psycholoog en bijzonder hoogleraar psychologie)