Tim kijkt naar Jinek. Hij mist iets. Tim kijkt naar Op1. Hij mist iets. Tim kijkt naar het journaal. Hij mist iets. Waar is de stem van het zwijgende midden? Wie predikt de nuance? 

Fotograaf: Nienke Maat

De nuance. De middenweg. Lekker makkelijk om dat te prediken, als witte mannelijke heteroseksuele dertigers.

De illustere figuren hebben nooit ergens voor hoeven vechten. Ze zijn te lui om vol te geloven. Het is niet nodig, hun levens zijn toch wel op orde. Nuance is een luxe die je alleen hebt als je nergens voor hoeft te strijden, toch?

Neem dan Bonifatius. Dat was nog eens een vent.

Die stond ergens voor. Die geloofde zo hartstochtelijk dat hij hele bekeringsmissies ondernam. Zelfs zijn sterven was geen middenweg. Tim leest: ‘In 754 werd Bonifatius bij Dokkum vermoord.’  Terwijl Tim als geschiedenisfanaat de verhalen over Bonifatius verslindt, besluit hij dat hij de nieuwe Bonifatius wordt. Eigentijds. Met zijn eigen talkshow. In een kerk: de plek van ontmoeting en zingeving. Hij gaat het beter doen dan Jinek. Beter dan al die roeptoeters. Tim Verbeek. De Bonifatius van het zwijgende midden.

Credits
Makers en spel Tim Verbeek Raymond Muller Zen Roorda Joeso Peters
Muziek/componist Joeso Peters
Eindregie Klemens Patijn
Vormgeving Eva Koopmans
Creatief producent Joran de Boer
Technisch producent Wytze Veenstra
Productie Eva Vos
Decorbouw Rutger Peereboom
Publiciteit Loes Nuijten

Met dank aan Rens Tienstra

Mede mogelijk gemaakt door: Kunstraad Groningen Gravin van Bylandtstichting Gemeente Het Hogeland Gemeente Oldambt Fonds 21

Première 6 mei 2022, check de speellijst hier.
Wilt u De Weldoener in uw kerk? Neem contact op met zijn parochieredactie: joran@illusterefiguren.nl .