Wat is onze rol als kunstenaar wanneer we het artistieke proces uitbesteden aan mensen aan de andere kant van de wereld? 

Is iets nog kunst wanneer je het niet zelf hebt gemaakt?

Het romantische beeld van de kunstenaar die in alle vrijheid kan maken wat hij wil is ons onbekend: tijd, weinig financiële middelen en een noodzakelijke efficiëntie voeren de druk hoog op. Is hier een oplossing voor? Wij onderzochten het. We besteedden juist datgene uit wat een kunstwerk authentiek maakt: de kunstenaar. Voor Outsourcing, of de kunst van het uitbesteden hebben we een internationale samenwerking met het Indiase outsourcingbedrijf GetFriday.

GetFriday claimt dat ze alles voor je kunnen regelen. Lukt het je niet om je hond uit te laten? Zij bellen iemand voor je. Geen tijd om een datingprofiel aan te maken? GetFriday regelt het voor je. Wil je een voorstelling over een theatercollectief? GetFriday doet het voor je! En zo geschiedde…

De werknemers van GetFriday schreven een script over de kunst van het uitbesteden. Ze ontwierpen het decor, het lichtplan en muziekcomposities. Het resultaat roept vragen op: wat is echt en wat is nep? Wanneer zien we Illustere Figuren en wanneer niet? En voor wie applaudisseren we nu eigenlijk?

Illustere Figuren speelt met deze geacteerde verwarring technisch zo knap, dat je in de echo van deze voorstelling slechts vragen kunt stellen.

Friesch Dagblad

Credits

Concept en spel: Joeso Peters, Raymond Muller, Zen Roorda, Tim Verbeek
Spel: Ben Verwegen, Auke Huizenga, Aranka Plante, Noa Milojkovic
Eindregie: Hanna van Mourik Broekman [Stormkamer]
Script: Nasir, Kishore en anderen van GetFriday
Decorbouw: Louwe Noordhoff
Creatief producent: Joran de Boer
Productieleiding: Suzanne Verhagen
Technisch producent: Wytze Veenstra
Publiciteit: Loes Nuijten
Campagnebeeld: Anne Caesar van Wieren
Foto’s op deze pagina: Knelis

Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Fryslân, Tryater, Gemeente Leeuwarden, Cultuurfonds, Kunstraad Groningen en Schouwburg De Lawei