Renault 4 een Auto-Biografie is weer terug!

Het Leeuwardense theatercollectief Illustere Figuren is in het bezit van een Renault 4 uit 1968. Nieuwsgierigheid naar de avonturen die hun oldtimer allemaal heeft beleefd resulteerde in een prachtige muzikale verteltheatervoorstelling rondom vergankelijkheid, nostalgie, verlies, vriendschap en de zin van het leven.

Uit de Renault fabriek in Frankrijk rolde in 1961 een auto van de lopende band die een halve eeuw later de status van cult-icoon zou verwerven; de Renault 4. Een praktische, degelijke en betaalbare auto die de levens van veel mensen zou vergemakkelijken. Theatermaker Joeso van Illustere Figuren is in het bezit van een Renault 4 bestel uit 1968.

“Peters en Verbeek zijn puike acteurs die de anekdotes smakelijk opdissen.”

Luuk Verpaalen, Theaterkrant

Hij kreeg deze auto van zijn vader, een verzamelaar die door zijn vrouw verboden was nog meer auto’s voor zichzelf te kopen en het dus maar als cadeau voor Joeso presenteerde. Nieuwsgierig naar de achtergrond van zijn Renault start Joeso, samen met Tim, vriend en collega, een zoektocht naar de avonturen die deze oldtimer in zijn 50-jarig bestaan heeft beleefd. Van een bevallende vrouw op haar knieën in de laadbak naar wildkampeeravonturen in Duitsland en van een bollenteler in Zeeland die de huidige motor gebruikte zodat hij niet hoefde te bukken, tot een laatste afscheidsrit.

De voorstelling neemt je mee op een reis door levens en het veranderen van knettervers werkpaard tot reutelende oldtimer. De auto is het uitgangspunt, het resultaat is een persoonlijke voorstelling die de tijd even doet stilstaan.

Credits

Concept en spel: Joeso Peters & Tim Verbeek
Regie: Zen Roorda
Regie assistentie: Simon Versteeg
Decoradvies en vormgeving: Joachim Rümke
Publiciteit: Hemmo Bruinenberg
Productie en artistieke ondersteuning: Illustere Figuren 

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Friesland, P.W. Janssens Friesche Stichting, Stichting het Nieuwe Stadsweeshuis en Tryater.  
Met speciale dank aan: de Renault 4 club, Henk & Coby, Jeroen, Firma Heijdenrijk, Renault Vrijbuiter club en alle mensen die hebben geholpen via de crowdfunding