‘Renault 4 een Auto-Biografie’ is een persoonlijke verteltheatervoorstelling rondom een authentieke Renault 4 Bestel uit 1968.

Joeso kreeg deze oldtimer van zijn vader. Zijn vader was R4 fan en had al een R4 GTL. Van Joeso’s moeder mocht hij er niet nog een, vandaar dat Joeso hem kreeg zodat de auto via deze sluiproute toch aangeschaft kon worden.

Vanuit een interesse naar de dingen die geweest zijn, een prille liefde voor oude autotechniek en een nostalgisch gevoel en alleen al de verhalen die Joeso kende en zelf meemaakte met de auto werd een nieuwsgierigheid geboren.

Nieuwsgierigheid naar de avonturen die in deze auto allemaal zijn beleefd. 

Daarom ondernamen Joeso en Tim een zoektocht naar de opmerkelijke reis die Joeso’s R4 heeft gemaakt. Deze leidde van een bevallende vrouw op haar knieën in de laadbak naar wildkampeeravonturen in Duitsland, van een bollenteler in Zeeland die de huidige motor gebruikte zodat hij niet hoefde te bukken, tot de afscheidsrit waarin Joeso zijn vader naar zijn graf reed. 

Bijna elke deuk en elke bout heeft een verhaal waardoor deze Renault zijn ‘Koekblik-allure’ overstijgt. De voorstelling neemt je mee op een reis door levens en het veranderen van knettervers werkpaard tot reutelende oldtimer. De auto is het uitgangspunt, het resultaat is een persoonlijke voorstelling rondom vergankelijkheid, nostalgie, verlies, vriendschap en de zin van het leven.

Credits

Concept en spel: Joeso Peters & Tim Verbeek
Regie: Zen Roorda
Regie assistentie: Simon Versteeg
Decoradvies en vormgeving: Joachim Rümke
Publiciteit: Hemmo Bruinenberg
Productie en artistieke ondersteuning: Illustere Figuren 

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Friesland, P.W. Janssens Friesche Stichting, Stichting het Nieuwe Stadsweeshuis en Tryater.  
Met speciale dank aan: de Renault 4 club, Henk & Coby, Jeroen, Firma Heijdenrijk en alle mensen die hebben geholpen via de crowdfunding