Het vaderschap, zo oud als de mensheid zelf is voor de leden van Illustere Figuren een ongrijpbaar en moeilijk te bevatten begrip. De Illustere Figuren zijn allemaal zoon. Twee van hen zijn vaderloos, twee zoon van gescheiden vaders en één met het klassieke plaatje waarin alles koek en ei lijkt. Allen leven momenteel met het vooruitzicht op vader worden, dat juist niet willen of het al zijn. Kortom, het vaderschap is een actueel thema binnen het collectief.

“Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?” vroeg SIRE zich 23 jaar geleden af.

Een zin waarmee in 13 woorden een stereotype vader geschetst wordt. Een stereotype dat, volgens Illustere Figuren, allang niet meer klopt. Tegenwoordig krijgt een vader geboorteverlof, staat hij in de keuken en mag zijn kwetsbaarheid tonen. De geëmancipeerde vaderrol is aan het opkomen (of zelfs al flink aan het doorgroeien) en de klassieke vaderrol lijkt langzaam maar zeker te verdwijnen.

Illustere Figuren onderzoekt en bespeelt in de voorstelling Wie Is Toch Die Man Die Op Zondag De Vleesvervanger Snijdt het begrip ‘modern vaderschap’. Hoe is het vaderschap veranderd en wat kan je als (eventueel) beginnend vader daarmee? De leden van Illustere Figuren zien zichzelf niet als de man die alleen op zondag de vleesvervanger snijdt. Nu de archetype vaderrol steeds meer vervaagt, zoeken de makers naar hun plek als zoon en vader.

Credits

Makers: Illustere Figuren
Eindregie: Hendrik Aerts
Dramaturgie: Judith Blankenberg

Deze voorstelling tourde in seizoen 2019/2020.