Wij denken veel. Over onszelf en de wereld. Iedere maand publiceren we een nieuwe overdenking van een van ons op ons Instagram-kanaal. Deze maand overdacht Suzanne Verhagen, productieleider.

Vandaag

Heb ik het

Druk.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze het druk hebben. ‘Druk’ is een woord dat we te pas en te onpas gebruiken, en dat we naar mijn mening minder licht moeten inzetten in ons taalgebruik. 

De manier waarop wij woorden gebruiken en de volgorde waarin we ze toepassen in zinnen heeft invloed op hoe wij de inhoud van deze woorden ervaren. Meermaals betrap ik mijzelf op mijn keuze van woorden en hoe die – soms gedachteloos – uit mij vloeien.

Door kritisch te luisteren naar de woorden en de manier waarop ik die uitspreek kom ik er vaak achter hoe ik eigenlijk denk over bepaalde zaken. 

Druk is een kracht die op een oppervlak werkt.

Druk is spanning.

Druk is een situatie waarin iets of iemand je dwingt om iets te doen.

Maar kiezen wij zelf niet voor deze ‘druk’? Vinden we het eigenlijk ook niet prettig om die druk te ervaren? En ís het dan wel een drukkende kracht, of is hetgeen de druk veroorzaakt ook hetgeen dat je optilt en juist energie geeft?

Als ik terugdenk aan mijn eigen situatie vorig jaar, viel binnen een paar weken alle druk weg. Juist waren alle agenda’s volgepland, om ze binnen no time leeg te hebben geveegd. 

Weg druk. 

Goed, dus! 

Toch?

Maar nee, ik vond het maar niks. Ik hou wel van die drukkende kracht, die me voortstuwt en mij in beweging zet. 

Maar omdat ‘druk’ als woord zo veel kracht uitoefent, doe ik een oproep om bewust te kijken naar het gebruik van dit woord. Want is het wel ‘druk’, of is het eigenlijk gewoon ‘lekker veel te doen’? 

Als je het een druk noemt, oefent het dit ook uit op jezelf. 

Dus vandaag

Ben ik niet

Druk.

Vandaag

Ben ik in

Beweging.