Zen leeft op een nieuwsvrij dieet: hij volgt geen nieuws en geen social media om zijn mensbeeld positief en realistisch te houden. Om toch zijn gedachtes te kunnen delen, gebruikt hij een doodnormaal communicatiemiddel: de brief. Super leuk Zen, maar ik ben meer visueel ingesteld. Kijk dan de video hieronder.

Nieuws is een prachtige manier om je verbondenheid met de wereld te vergroten. 

‘’Als ik mijzelf als kosmopoliet wil beschouwen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste gebeurtenissen die plaatsvinden op ons blauw groene bolletje’’, hoor ik mezelf nog zeggen in de spiegel bij het tandenpoetsen. 

Ik zie dit nu helemaal anders. Het nieuws achtervolgt mij nog wel. Maar ik volg het nieuws niet meer. Al ruim een jaar geleden ben ik overgestapt op gerichte voeding voor mijn brein: een nieuwsvrij-dieet. We weten allemaal dat nieuws een uitzondering verslaat. Het deelt ons datgeen wat op die dag anders is dan normaal. Daarom heet het ‘nieuws’ en niet ‘ouds’ of ‘normaals’. Ondanks dat ik mij bewust ben van dit gegeven, was het onwijs lastig voor mijzelf om mijn wereldbeeld niet consequent te laten vertroebelen. Ik ben mij er ook van bewust dat het niet zo is dat nieuws enkel en alleen uitschieters ten tonele laat komen. Desalniettemin krijgt de waan van de dag een groter podium dan de waan van het jaar. 

Ik heb het idee dat wij op een kantelpunt zitten. Een wisseling van de visie op nieuws. Waar het vroeger hip was om juist al het nieuws te volgen wat er te volgen viel, merk ik dat het nu niet als ‘dom’ wordt gezien om je terzijde te houden van nieuws. Omdat je lief wil zijn voor je blik op de wereld en omdat je het vertrouwen in de samenleving recht wil doen i.p.v. het constant bloot te stellen aan extremen. Maar hoe wil je the big picture zien, als je niet weet waar dat grote plaatje uit is opgebouwd. Ja, that is the question. In eerste instantie krijg ikzelf alle belangrijke dingen mee door de mensen om me heen, oftewel: de nieuwsgebruikers. Dat is dus eigenlijk een vorm van valsspelen. Door dit nieuwsvrije dieet ervaar ik meer rust, heb ik minder ongerelateerde zorgen en een positiever (mogelijk naïever) mensbeeld. Want in tijden van een continue stroom der refreshing van het nu, hoop ik stiekem dat je dit niet hebt gelezen maar iets anders doet, en dat dat dan niks nieuws is.